Ghee on valminuna selge kollane magus vedelik. Ghee avab kõikide ürtide aroomid. Kuldne toit paneb keha seest ja väljast hiilgama.

Ghee on toidumaailmas ideaalne või, õli ja teiste rasvade asendajana.

Ghee retsept ja valmistamine on lihtne ning kehale väga kasulik

Ghee on peamiselt India köögis kasutusel olev rasvaine. Ghee on puhastatud, selitatud või. Seda kasutatakse nii toidu kui ravimina, et toita keha kudesid. Gheel on alles kõik või tervendavad omadused miinus küllastunud rasva- ja piimajäägid (see ongi see valge vaht, mille sa ära koorid). See maitsev tervislik rasvade asendaja

  • toetab seedesüsteemi
  • parandab mälu
  • sisaldab antioksüdante ja tugevdab immuunsüsteemi
  • hoiab liigesed liikuvana
  • muudab keha painduvamaks
  • aitab mehe organismil toota tervet seemnevedelikku
  • aitab vältida potentsiga seotud probleeme

Ghee on kergesti imenduv ning ei tekita üle- ega alakaalulisust. Lisaks on tal väga madal kolesterooli tase.

MILLEKS GHEED KASUTADA?

Isegi väike kogus gheed annab toidule suurepärase meki. Maitseb hästi võileivamäärdena, hommikupudrus, küpsetamiseks, toidu praadimiseks või erinevate köögiviljade röstimiseks. Meie pere lemmik maitse on gheega praetud kartulid ja pühapäeva hommikuti küpsetatud pannkooogid.

KUIDAS GHEED VALMISTADA?

Mina teen gheed 3 pakist võist. Sellest jagub 4 liikmelisele perele paariks nädalaks. Tavapoe valikust on minu lemmik tooraine E-piima või. Võimaluse korral kasuta puupliiti aga ghee valmib sama hästi ka elektri või gaasipliidil.

  • Kuumuta või keskmise suurusega potis madalal kuumusel.
  • Kui või mullitab ja mulksub, koori vaht. Kui see hakkab valmis saama, hakkavad tahked osad kogunema poti põhja.
  • Ghee on valmis siis, kui potis enam miskit ei toimu ja tekib vaikus – vahtu juurde ei teki ning potis on järel vaid läbipaistev kollane vedelik. Selleks kulub umbes 25-45 minutit.
  • Võta valminud ghee tulelt, enne kui kõrbema läheb. Jahuta pisut. Vala ghee läbi sõela klaaspurki, et sade põhjast ja pealispinnalt sisse ei pääseks. Võid puhtama ghee saamiseks sõelale lisaks kasutada ka marlit.

Ghee värv ja maitse sõltub piima kvaliteedist võis ning küpsetamise ajast. Mida pikemalt küpsetada seda karamellisem ghee tuleb. Minu ghee on tavaliselt pigem just pruunikam, sest siis on sellel mõnus magus maitse. Ghee tegemise õpetus on leitav ka Tervis Maailma Katuselt youtube videost.

Meie pere gheepurgi kaanele on joonistatud Reiki sümbol Cho Ku Rei märk. See annab gheele jõu ja võime valmiva toidu kaudu meie keha kaitsta ning tervendada.

KUIDAS GHEED SÄILITADA?

Gheed ei pea hoidma külmikus. Säilib toatemperatuuril üsna kaua. Täpset aega oma kogemusest öelda ei oskagi, sest tavaliselt saab meil ghee enne riknemist otsa. Meil on ghee näiteks klaaspurgiga pliidi kõrval. Hea käepärane pannile panna.

Gheed saab osta valmiskujul, näiteks mahekauplusest pajumae.ee. Tänapäeval leiab gheed juba ka tavalistes toidupoodidest. Soodsaim ja kasulikum viis ghee puhul on seda ikkagi ise teha.

HEA TOIDU VALEM – aeg, mida sa oma söögi tegemisele kulutasid, tegi sinu toidu nii tähtsaks.

Kui sa soovid ghee valmistamise kohta juurde küsida, siis võta minuga ühendust. Helista või

KIRJUTA MULLE SIIT